04

Doeltreffend reageren bij incidenten

Snel reageren zonder de kwaliteit uit het oog verliezen, de teams coördineren, vlot en efficiënt communiceren: bij een incident wordt heel wat van ons verwacht. Wij maken er een erezaak van om aan die vereisten tegemoet te komen om op een correcte en gepaste manier een antwoord te geven en een interventie uit te voeren.

Een gaslek, een stroomonderbreking, een wegverzakking … Of wij nu verantwoordelijk zijn voor het incident of niet, snel handelen is de boodschap. Voor elke interventie maken wij achteraf een analyse op zodat we onze diensten en onze reactiviteit voortdurend kunnen bijsturen. We stellen ons flexibel op en stemmen onze planningen ook af op de verschillende evenementen die kenmerkend zijn voor het leven in Brussel.

Werken uitvoeren in Brussel, dat wil zeggen geconfronteerd worden met de evenementen en onvoorziene omstandigheden die eigen zijn aan het stadsleven. Als dat mogelijk is, houden wij daar rekening mee en en stemmen wij er onze planning, en zelfs onze praktijken voor aanlegwerken in de openbare weg, op af.

Flexibiliteit troef

Enkele voorbeelden:

  • De Montgomerytunnel is een uitermate drukke verkeersas: wij voeren er een belangrijke operatie uit aan een leveringspost tussen  00.01 uur en 5.59 uur stipt om zo automobilisten zo weinig mogelijk te hinderen.
  • Er wordt een nieuwe wielerwedstrijd aangekondigd in de buurt van de werf Zuidverbinding, de BXl Tour: wij herzien de fasering van de werken lichtjes om het voorzien parcours mogelijk te maken.
  • Een SuperCup-match in Anderlecht: wij dichten de openbare weg waar we elektriciteitskabels aan het vervangen zijn tijdelijk, zodat de supportersbussen het stadion kunnen bereiken.

9 februari – Een mini 'black-out' in 4 gemeenten

10 % van het Brusselse grondgebied komt plots in het donker te zitten …Wat is er aan de hand? Een technisch incident in een hoogspanningspost van Elia in Schaarbeek, die het noordoosten van Brussel van stroom voorziet. Die onderbreking heeft ook een impact op de gasbevoorrading, aangezien de installaties overschakelden op veiligheidsmodus. Van 22.40 uur tot 2.00 uur ’s ochtends, het tijdstip waarop de situatie genormaliseerd was, communiceerde Sibelga zoveel mogelijk zodat alle partijen op de hoogte gehouden werden.

Sibelga Rapport Annuel 2017

18 en 25 maart – Twee gasontploffingen

  • 18 maart. Een gasontploffing blaast een huis aan de rand van de Bareel van Sint-Gillis en de Waterloosesteenweg, volledig weg. Vier medewerkers, een ingenieur en een ploegbaas van wacht reppen zich ter plaatse om de toevoer af te sluiten en de zone te beveiligen.
  • 25 maart. Een brand veroorzaakt door een gasontploffing in de Evariste De Meersmanlaan in Sint-Agatha-Berchem. De dienst 100 roept Sibelga direct op om de meterkranen te sluiten. De brandweer was het eerst ter plaatse en sloot de eerste meterkranen. Onze technicus sluit de andere kranen en beveiligde daarna de volledige site.
Sibelga Rapport Annuel 2017

1 september – Stroomonderbreking tijdens de Memorial van Damme

Een dubbel defect op een ondergrondse kabel met een stroomonderbreking op de Heizel tot gevolg … en dat terwijl de Memorial Van Damme volop aan de gang was. Een ondergrondse herstelling is onvermijdelijk, waardoor het incident nog langer duurt en ons een gebrek aan anticipatie wordt aangewreven. Het Koning Boudewijnstadion en de ziekenhuizen in de omgeving zijn uitgerust met stroomaggregaten, waardoor die verder van stroom werden voorzien tijdens de herstellingswerken.

Sibelga Rapport Annuel 2017

7 september – Sibelga doet de klok voorlopen

Op de Leuvensesteenweg deed zich een incident voor. Een deel van de openbare weg stortte in als gevolg van een groot lek in de waterdistributieleiding. Onze teams gingen bijzonder reactief en efficiënt te werk om onze gas- en elektriciteitsnetten in veiligheid te brengen. Om de wijk opnieuw van stroom te voorzien, installeerden ze voorlopig twee generatoren. Die hadden een frequentie die iets hoger lag dan 50 hertz. Daardoor gebeurde iets vreemds: de wekkers van de omwonenden liepen een half uur voor.  Dat euvel was snel verholpen.

Sibelga Rapport Annuel 2017